Kadınlar İçin Önleyici Bakım Yaşa Göre Öneriler
- semih afacan
- 17 Şub
- 2 dakikada okunur
Merhaba. Ülkemizde koruyucu hekimlik uygulamaları konusunda umut veren gelişmeler olsa da, ne yazık ki hala almamız gereken çok yol var. Önleyici bakım hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu, düzenli taramalar ile rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin son 50 yılda %70 azalmasından anlayabiliriz.
Ne yazık ki ülkemizde en sık görülen kanserlerden olmalarına rağmen kolon kanseri taraması ve akciğer kanseri taraması efektif olarak yapılamamakta. Kolon kanseri taraması, gaitada gizli kan ile Sağlık Bakanlığı tarafından, ulusal kanser tarama programına girmiş olmasına rağmen, taranan kişi sayıları pek tatmin edici değil.
Akciğer kanserinde ise, gelişmiş ülkelerde düşük doz göğüs tomografisi ile akciğer kanseri taraması yapılmakta. Ancak ülkemizde henüz ulusal kanser taraması programına dahil edilmiş değil.
Rutin kontrol için genel cerrahi hekimine veya göğüs hastalıkları hekimine muayene olmaya gidilmemesi de bu taramalardan haberdar olunmamasına yol açmakta ve bu kanserlerin geç tanı almasına neden olmaktadır.
Genç yetişkinlikten, menopoz sonrası döneme kadar önerilen jinekolojik taramaları yaptırmak, hastalıkları önlemek veya tedavi edilmesinin daha kolay olabileceği erken evrelerde yakalamaya yardımcı olmaktadır. Sizler için zaman çizelgesine göre bir kılavuz hazırladım.
11-12 yaş
Rahim ağzı kanseri ve anorektal kanserlere neden olabilen HPV tiplerine karşı koruma sağlamak amacıyla tüm kızlara (ve erkeklere) HPV aşısı önerilmektedir. 16 yaşına kadar yapılacak olan aşıların, 6 ay arayla, 2 doz şeklinde uygulanması yeterlidir.
20 yaş
Yıllık kadın hastalıkları ve doğum hekimi ziyaretlerine başlayın.
21-29 yaş
Cinsel aktif kadınların her 3 yılda 1 smear testi vermesi önerilmektedir.
30 yaş
HPV testi smear testine dahil edilebilir. Sonuçlarınız normalse, yalnızca beş yılda bir HPV testi yaptırmanız yeterli olur.
40 yaş
Her yıl mamografi çektirmeye başlayın. Bu tarama, erken ve tedavi edilebilir bir aşamada meme kanserini yakalanmasına yardımcı olur.
45-50 yaş
Kolon kanseri taramasına başlanır. Yıllık olarak gaita testi ile veya 10 yılda bir kolonoskopi ile kolon kanseri taraması yapılır.
50 yaş
20 paket/yıl sigara içme öyküsü olan kadınların, düşük doz göğüs tomografisi ile akciğer kanseri taramasına başlaması önerilir.
Paket/yıl hesabı: Sigara içilen süre ile günlük tüketilen sigara paketi sayısının çarpılması ile bulunur.
65 yaş
Kemik dansitometrisi ile kemik mineral yoğunluğu taraması yaptırın. Osteoporoz araştırılır ve osteoporoza bağlı kemik kırığı veya kalça kırığı riskinin normalin üzerinde ise tedavi başlanır.
Ek bir risk yok ise 65 yaş üzerinde, rahim ağzı kanseri taramasına devam edilmesine gerek yoktur.
75 yaş
Ek bir risk yok ise, daha fazla mamografi ve kolon kanseri taramasına devam etmenize gerek yoktur. Doktorunuz ile bu taramaların sonlandırılması gerekip gerekmediğine kadar verebilirsiniz.
Sağlık ve umut dolu günler. Görüşmek üzere.
Yorumlar